Memedeki kitlelerin %90’ı iyi huyludur. Yani kanser değildir.
Genç Kadınlarda hormonal dalgalanma sonucu memelerde hassasiyet ve ele kitle gibi sert gelen meme alanları olabilir. Bu sıklıkla 20 – 40 yaş arası kadınlarda sıktır. Bu durum normal meme kabalaşması (fizyolojik nodülarite) olarak bilinir.
40 yaş altı kadında meme dokusunun yoğun özelliği dolayısıyla mamografi anlamlı değildir ve ultrasonografi ye (USG) yönlendirilmelidir.
35-40 yaş arası normal ya da kuşkulu USG bulguları olan kadında ise mamografi yapılabilir.
40 yaş üzerinde meme kanseri riski artacağından memede kitle fark edildiğinde dikkatle değerlendirilmeli ve tetkik edilmelidir.
Memede ele gelen sertlik olmasına rağmen meme USG’de kitle saptanmadığı takdirde 3 ay aralıklarla muayene tekrarlanmalıdır.
Kitle klinik muayenede benign (iyi huylu) özellikte ise boyutuna ve büyüme hızına göre ameliyat veya takip kararı verilir.
Klinik olarak takip edilecek kitlenin benign(iyi huylu) yapısını netleştirmek amacıyla USG ve biyopsi yapılmalıdır
Daha sonrasında her 6 ayda bir kitlenin özellikleri tekrar değerlendirilir.
Benign özellikteki dominant kitlelerde böyle bir yaklaşım ancak bu konuda deneyimli klinisyenlerin kontrolünde yapılmalıdır.
Memede de kanser dışında kitle oluşturan hastalıklara gelince: meme kistleri, fibroadenomlar, mastitler, lipomlar (yağ bezeleri), intraduktal papillom, filloides tümörler olabilir.